Enter your keyword

Schrijf je in en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Bijzondere tijd, bijzondere FAQ’s!

Wij krijgen momenteel veel vragen, wat mag je van je medewerkers verwachten, vragen en/of eisen in de huidige situatie?

Een greep uit de gestelde vragen, mét antwoorden:

1. Een medewerker heeft vrees voor Corona en geeft aan thuis te blijven. Kan dat zomaar?

Nee, dit kan niet zomaar. Angst voor Corona is geen reden om thuis te blijven. Er wordt van de werkgever verwacht een veilige omgeving te creëren en dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om dit te bereiken. Het thuis blijven door de medewerker zonder toestemming kan dan ook gezien worden als werkweigering en kun je dienovereenkomstig handelen.

2. Thuis blijven om voor de kinderen te zorgen omdat de scholen dicht zijn, kan dat vanuit calamiteitenverlof?

Calamiteitenverlof is bedoeld om tijd te krijgen om onverwachte zaken te kunnen regelen. Dit verlof dient er dus voor om binnen 1 a 2 dagen (als richtlijn) kinderopvang te regelen. Lukt dat niet, dan dient de medewerker verlof op te nemen of onbetaald verlof aan te vragen. Ook zorgverlof is hier niet voor bedoeld. Dit verlof is bedoeld in situaties dat een medewerker of kinderen zo ziek zijn dat ze verzorging nodig hebben.

3. Iemand heeft een vakantie gepland maar kan nu niet op reis vanwege de maatregelen. De vakantie was wel door de werkgever goedgekeurd. Kan de medewerker het verlof intrekken?

Omdat er een akkoord is op de verlofaanvraag, kan deze aanvraag niet eenzijdig worden ingetrokken door de medewerker. Maar in overleg kun je hier wel anders in beslissen. Als er voldoende werk is, dan kun je overwegen om het verlof een andere keer op te laten nemen. Maar als het werk stil ligt, dan kun je overwegen om het verlof te laten staan.

4. Mag je vragen of een medewerker positief getest is op Corona?

Nee, officieel mag je hier vanuit de wet niet om vragen of beter: je mag het vragen maar de medewerker hoeft hier geen antwoord op te geven. Een overweging om de vraag wel te stellen is dat de arbo wet aangeeft dat je een veilige plek moet bieden aan medewerkers en gezien de huidige kennis over het virus kun je voorstellen dat Corona een gevaar is voor de omgeving.

5. Een medewerker is in het buitenland op vakantie en kan nu het land niet uit, maar zijn vakantie is wel voorbij. Moet je het loon doorbetalen?

In principe dient het salaris te worden uitbetaald, tenzij je hard kunt maken dat de medewerker daar echt voor privé zaken is afgereisd en het risico kon inschatten dat er problemen konden ontstaan met terugkeer naar Nederland.

Heb je meer HR-vragen, of andere vragen? Neem dan contact op met één van onderstaande contactpersonen of een van onze andere collega’s. Wij denken graag vrijblijvend met je mee!

Middenduin Groep
info@middenduin.nl
033 – 450 20 10

Personele vragen
Edwin Heus

edwin.heus@hrmore.nl
06 – 55 85 28 48

Financieringsvragen
Bart Ruitenbeek
bart.ruitenbeek@middenduin.nl
06 – 19 96 37 42

Belastingtechnische vragen
Herman van Doorn
herman@sidler.nl
06 – 22 44 42 49

Administratieve vragen
Erwin Polhout

erwin.polhout@middenduin.nl
06 – 27 86 51 69